Bryllupsfest


Overblik

Et traditionelt dansk bryllup er en fest, som dine gæster sent vil glemme. En sjov og spændende temafest kunne udspille sig omkring dette ”bryllup”, hvor gæsterne på forhånd var de traditionelle roller som svigermor og -far, søster, elskerinde, eller en særdeles upassende præst.

Denne klassiske danske familiefest kræver orgelmusik, sjove taler, steg, is, og ”skrub-af suppe” alt imens der hviskes i krogene om intriger, familiefejder og magtkampe. Hæmningerne smides efterhånden som aftenen skrider frem og promillen stiger.

Temafesten er en sjov idé til firmafesten, afslutningsfest eller større selskaber.

Fremgangsmåde
Temafesten er naturligvis en helaftensforestilling som alle traditionelle danske bryllupper.

Bordene i forsamligshuset er dækket med hvide duge, lokalet er fuldt med blomster, kandelabere i sølv, og gerne et orgel i hjørnet. Der er bordkort på bordene og en velkomstsang på den øverste tallerken.

Bryllupsparret er naturligvis festens midtpunkt, og der bydes op til dans, vals, sang og fest.

Plot
Plottet omhandler familiens sjove og mærkelige mennesker, der kun samles til de større familiefester som bryllup, og alle de intriger og familiedramaer, som er en del af alle familiefester.

Ender festen mon med, at parret allerede skal skilles? Ender det hele lykkeligt? Det er op til gæsterne, og deres evne til at styre deres temperament, deres evne til at holde på en hemmelighed, og ikke mindst på, hvor fulde de bliver!

Aftenens forløb
Aftenen starter kl. 18, hvor alle gæsterne samles til velkomstdrink som Asti, champagne eller rosé vin. Festen sparkes i gang med værterne, der råber ”Nu kommer brudeparret!”.

Døren åbnes. Ind kommer brudeparret i deres fineste puds, og alle klapper begejstret. De har lige været ved fotografen, og kigger forelsket på hinanden. Gommen banker på glasset, byder velkommen, takker for gaverne og beder gæsterne om at tage plads.

Festen foregår herefter gennem de roller, som gæsterne får tildelt. Der skal i løbet af aftenen holdes taler og nogle skal måske bruge lidt forberedelsestid.

Der er lagt op til dans efter middagen – og husk at brudevalsen skal spilles inden kl. 24. Efter valsen kan temalegen afsluttes, eller fortsættes hvis der er stemning for det.

Inden festen 
Værtsparret forbereder og fastlægger rollerne inden festen, og det plot hver rolle skal – eller kan følge. Det er sjovere, hvis rollerne kun er kendt af værterne. Få inspiration til rollerne herunder.

Til et hvert bryllup hører en rigtig bryllupsinvitation – og indbydelsen til temafesten må gerne ligne en sådan til forveksling. Gæsternes roller vedlægges indbydelsen, og indeholder tips om påklædning som kjole og hvidt, galla, festligt sommertøj osv.

Se, om du ikke kan skaffe en brudekjole og smoking til brudeparret. Gå evt. i genbrugsbutik for at skaffe billige, men nødvendige ting til et bryllup. Det er vigtigt at lave en bordplan, som passer til de forskellige roller – for hvis gæsterne skal lægge an på hinanden, er det vigtigt at de sidder ved samme bord. 

Forslag til roller

Værtsparret – som er de eneste, der kender rollerne - kan nemt fungere som toastmaster, vært, tjenere eller musikere.

Toastmaster (Perfekt rolle til værten)

Du styrer slagets gang som toastmaster. Du er den første, der præsenterer brudeparret, og inden festen for alvor starter, kan du byde på velkomstdrinks og småsnakke med nyankomne gæster. Du er særdeles udadvejdt og elsker at høre dig selv snakke, lave dårlige jokes og spas med gæsterne. Alle, der har forberedt taler hjemmefra, skal henvende sig til dig, så du har fuldstændig styr på rækkefølgen af taler og sange. Derudover er din fornemmeste opgave at starte brudevalsen inden kl. slår 24. Hvis talerne bliver for lange, råber du gerne op - for at høre dig selv.

Brud (Gitte)

Du er udvalgt som bruden Gitte, og dette er den lykkeligste dag og aften i dit liv, så du kan ikke lade være med at smile. Du har forberedt en tale med en kort kærlighedserklæring til din mand, Henrik, som også fokuserer på hans manglende evner til at gøre rent og rydde op efter sig - noget du virkelig hader. Du kan ikke fordrage Tina, som er Henriks ekskæreste, og du er i det hele taget jaloux anlagt.

Brudgommen Henrik 

Du er aftenens brudgom og har en dejlig aften, men er lidt nervøs for talen til din brud, Gitte. Faktisk er du ikke helt blevet færdig med den, men du ved at din ven Thomas gerne vil hjælpe dig, og han giver en hånd med det sidste. Du er en smule genert anlagt, og det passer dig måske ikke helt at være festens omdrejningspunkt. Din smukke tale omhandler især dit første rørende møde med Gitte, og du erklærer naturligvis din kærlighed til hende, og kommer med flere kommentarer rettet mod brudens far, som har haft lidt svært ved at acceptere dig.  Du er aftenens brudgom. Det er en dejlig aften, men du gruer for din tale til bruden. Du mangler faktisk at skrive talen helt færdig. 

Brudens far

Det er en stor dag for brudens stole far. Du er sentimentalt anlagt, rørt og ikke så stemt på at give din yndlingsdatter bort. Du har svært ved at holde tårene tilbage og jo mere promillen stiger, jo mere kommer det til udtryk, at du ikke synes at Henrik er god nok til din datter. Som traditionen byder sig, holder du aftenens første rigtige tale, hvor din datter, Gitte, roses til skyerne, mens gommen får en komisk bredside for hans manglende evne til gør-det-selv-arbejde.

Brudens mor 

Brudens mor er perfektionist, og du er henrykt på dagen, hvor din datter endelig er blevet gift - og du bruger et hver vågent øjeblik på at fortælle de andre gæster, at det godt nok var på tide at hun blev afsat. Du troede aldrig, det skulle lykkes. Du retter gerne på din datters hår, tøj og ikke mindst på din mands hår og tøj, og undskylder ofte for hans opførsel. Du har komponeret en lille sang om til din fantastiske datter, som du husker at medbringe i alt for mange kopier. 

Brudgommens far 

Som brudgommens far holder du en laaaaaaang tale, hvor du ønsker brudgommen velkommen i familien, og roser din ældste søn, fortæller alle, hvor dygtig han er, og hver en detalje om hans barndom. Landets regering og især skattetrykket får dog ikke så pæne ord med på vejen, og du forsøger at joke dig ud af det, dog uden held. Du kommer til at kalde bruden for Tina - som er din søns tidligere kæreste, og forsøger at joke dig ud af det - igen uden held. Du er ikke alt for begejstret for brudens far, som du gerne konfronterer.

Brudgommens mor 

Som brudgommens mor er du selvfølgelig glad i dag, men også lidt vemodig fordi Henrik, din lille søn, skal giftes. Du fremviser gerne alverdens pinlige barndomsbilleder af Henrik, og fortæller om hvor dygtig han er. Du ved, at du bliver rørt under samtlige taler, og medbringer derfor den helt egen kasse med lommetørklæder. Du medbringer en sang i X antal kopier.

Brudens lillesøster

Som brudens frække lillesøster har du meget udfordrende tøj på. Du taler og flirter gerne med alle de mandlige gæster, mens du fortæller om hvor pæn og kedelig bruden er.

Brudens storebror 

Brudens nørdede storebror går lidt kikset klædt, og du bærer store tykke briller. Du er genert. Du stammer lidt, med mindre du taler om din samling af tegneserier. Du har nogle af tegneserierne med i din brune lædertaske og viser dem gerne frem som led i et kikset forsøg på at score..

 

Brudgommens lillesøster 

Brudgommens lillesøster er en tro kopi af Britney Spears. Det tror hun da i hvert fald. Du er uinteresseret under talerne, og drømmer dig langt væk, mens du blæser tyggegummi. Du drømmer om, og tror du har kvaliteterne til, at være model eller sanger, og taler ofte om hvem der mon kender nogen i branchen.

Brudens veninde 

Brudens veninde er den klassiske blondine med stort B. Dine hovedinteresser er tøj, mode og fester, og du forstår dig ikke på så meget andet. Du taler gerne om de gange, du har været Side 9-pige, Se&Hør pige, og lignende. Dagens hot topic er brudens tidligere udskejelser, og du fortæller gerne om de pinligste øjeblikke, I har delt. Faktisk har du sammen med brudens andre veninder forberedt et lille teaterstykke, der i saftige detaljer fortæller om netop disse øjeblikke, når I har været til ungdomsfester og på ferier sammen.

Thomas 

Du er brudgommens forlover og bedste ven, og hjælper en særdeles nervøs gom med at færdiggøre sin tale ved festens begyndelse. Du har været forelsket i gommens ekskæreste Tina siden ungdomsårene, og forsøger ihærdigt at score hende, selvom du ved at hun har en kæreste. I fodbold kan man jo også sagtens score, selvom der er målmand på!

Tina

Du er brudgommens ekskæreste, som nu er kæreste med hans ven Peter. Når du får en smule champagne indenbords har du dog svært ved at bryde gamle vaner - gammel kærlighed ruster jo aldrig, du ved. Du kan ikke lide Henriks nye kone, og forsøger at gøre hende jaloux med historier om dengang du var sammen med Henrik. 

Peter 

En lækker fyr. Flot jakkesæt. Smarte solbriller. Brudgommens ven Peter synes selv, at han er rigtig smart. Du er kæreste med Tina, men fortæller gerne historier til andre piger om, hvor smart du er. Som en af de faste talere, fortæller du om gommens og dine erobringer i de unge dage, som blot bliver mere og mere pinlig, og jo sjovere synes du, det er. Som agent i musikbranchen er du smart i en fart.

Onkel Finn 

Onkel Finn er fotograf på Ekstra Bladet. Du elsker unge piger, og har svært ved at styre dine hænder, når du er i selskab med en yngre kvinde. Du lover gerne pigerne en storslået karriere inden for modelbranchen, hvis de stiller sig op foran dit kamera i et tilstødende lokale. 

Fotografen 

Onkel Jørgen er fotograf og fortæller gerne om sit kameras tekniske specifikationer. Han ved alt om lys, lyd, linser med videre, og går rundt med et videokamera hele aftenen. 

Brudens veninde 

Du er den klassiske pigenørd. Din tøjstil er kikset, du har tykke briller, og du stammer en smule, når du taler. Selvom du er genert har du besluttet dig for, at dette skal være dagen, hvor du endelig inviterer brudens storebror på date. Du læser til bibliotikar.

Brudens veninde 

Som brudens bedste veninde har du forberedt et sjovt indslag, som du vil opføre sammen med to af brudens veninder. Indslaget omhandler alle - og vi mener ALLE - de pinlige ting, som bruden har lavet inden hun mødte Henrik. Indslaget bringer så mange minder tilbage, at du har svært ved at stoppe med at grine hele tiden. Som mange af de andre piger, har du et lille crush på brudgommens ven Thomas, som du ihærdigt forsøger at invitere med på en digtoplæsning i næste uge.

Selskabet kan nemt udvides med andre roller som tanter, onkler, veninder, elskere og elskerinder, osv.

 

 

Ingredienser og huskeliste

Ingredienser:

Fin bryllupsopdækning med blomster, bordkort og pynt
Velkomstdrinks i form af champagne eller rosé vin
En mobiltelefon med et godt videokamera - eller et rigtigt videokamera

Husk:

At sende indbydelser og roller ud i god tid, så folk kan forberede sig 
At sørge for pænt tøj til bruden og gommen
En jukebox, så der er musik til maden og brudevalsen bagefter

Nobody anbefaler

At vedlægge en lille pose med ris sammen med indbydelsen, så folk husker at tage ris med - men ikke for meget 
Man kan for eksempel lægge engangskameraer på bordet, hvilket opfordrer gæsterne til at tage billeder af hinanden. Så har du også selv sjove billeder fra hvert bord.
Kan du ikke skaffe et rigtigt orgel, kan bryllupsmarchen (Here comes the Bride) afspilles fra en mobiltelefon eller en jukeboks.

Lege
Denne temafest er sat til at vare hele aftenen. Vores erfaring siger, at man nemt bliver overrasket over, hvor meget folk går op i sine roller - hvilket gør det hele meget sjovere. Du kan altid lægge flere lege ind, hvis der er stemning for det.

Mad og drikke
Til det traditionelle bryllup er menuen som regel suppe, oksesteg med gemüse og is til dessert - og så en "skrub-af suppe" eller smørrebrød til natmad.
Hvis det er mere oplagt med et moderne bryllup eller sommerbryllup, så er det blevet meget populært med buffet og tag-selv-bord, men rejecocktails og steg er der aldrig nogen, der har taget skade af. 

Musik
Under selve middagen er det fint med lidt baggrundsmusik som orgelmusik fra f.eks. Ole Erling.
Dette kan suppleres med en playliste af klassisk musik som Trio Roccoco, Elton John, eller Chopin. 
Når det er dansetid, er popmusik fra den gang brudeparret var unge altid et hit.