Sørøverfest


Overblik
Festen hvor børnene, med klap for det ene øje, skal på skattejagt og finde kisten med de mange guldmønter.

Fremgangsmåde
Invitationerne til sørøverfesten kan ligne et skattekort og være brændt rundt i kanten. Konvolutterne kan være forseglede med lak.

Stuen kan pyntes op som et skibsdæk. Hængekøjer, rebstiger, papegøjer, skattekister, tønde med saftevand og flag med forskellige truende udtryk er bare noget af det, der skaber lidt sørøver- stemning. Børnene behøver ikke at være udklædte når de kommer.

 De skal nemlig selv være med til at lave deres sørøverkostume. Man kan lave sørøverhatte af aviser som man kan farvelægge. Af sort karton klippes klapper til øjnene, som sættes fast med elastik. Man kan lave eller købe nogle store øreringe og billige små tørklæder kan også bruge som hovedbeklædning. Med ansigtsfarve lægges den sidste make-up, så alle føler sig som seje sørøvere, der er klar til skattejagt. Denne leder naturligvis hen til en kiste med guldmønter.

Sørøver-skattejagt 
For at finde skatten skal alle bestå den benhårde sørøverprøve. En alle tiders skattejagt til en børnefødselsdag 4-6 år.
Her er et eksempel på en alle tiders skattejagt til en børnefødselsdag 4-6 år:
Hjemme kan I begynde med at sige til børnene: "Der har lige været en sørøver forbi, og han ved, at der ligger en skat begravet her et eller andet sted. Han ville høre, om der ikke var nogle sørøvere der kunne hjælpe ham? Han har et skattekort og I skal nu prøve at bestå den store sørøverprøve for at finde skatten."

Post 1. 
Tælle biler og få tørklæde på hovedet som en rigtig sørøver: "For at I kan blive rigtige sørøvere skal I første bestå sørøverprøven. Her skal I lære at tælle – for det er meget vigtigt, at en sørøver kan tælle alt hvad der er i skattekisten. Eks: Kan I tælle hvor mange biler, der er på parkeringspladsen udenfor legehuset. Når I har talt bilerne, er der et sørøvertørklæde til alle." Børnene får tørklæder på hovedet.

Post 2. 
Finde en regnorm og guldmønter – tegnes i ansigtet: "En rigtig sørøver er god til at finde ting og sager – Når en sørøver bliver sulten, finder han noget mad til en rigtig sørøver suppe. Så nu skal I se om I kan finde en regnorm eller nogle sneglehuse i buskene og i græsset til en lækker sørøversuppe. Måske har sørøverne tabt noget af skatten – ligger der mon nogle guldmønter?" I kampens hede bliver sørøverne såret. Børnene får tegnet et ar og eventuelt lidt skæg på deres kind.

Post 3. 
Putte klap for øjet i træet: "Sørøverne har været ude for et sørøverslag og er blevet blinde på det ene øje. Prøv og se om I kan finde en klap til det ene øje." Børnene får klap for øjet.

Post 4. 
Hoppe på et ben: "Nu er sørøverne igen blevet sårede, og det ene ben er blevet hugget af. Hop derfor på et ben rundt om gyngestativet. Nu er det vist på tide at sørøverne får et sværd, så de kan klare sig i kampen."

Post 5. 
Lave et sværd: "Nu skal I lave et rigtigt sørøversværd, så I kan klare jer i kampen mod alle piraterne. Når sværdene er lavet, er det på tide at finde skatten. Skatten ligger begravet i den store sandkasse i haven – gå derfor ud og grav i sandkassen." Børnene laver sørøversværd og begiver sig til sandkassen eller hvor nu skatten er.

Post 6. 
Skatten findes: Her graves efter skatten.

 Post 7. 
Nøglen i lommen: "Nøglen til skatten ligger i en lomme. Kig alle i jeres lommer."
Så er både skatten og nøglen til den fundet. Den store sørøverprøve er bestået og alle nyder godt af skattekistens indhold.

Husk: Alle ingredienserne til sværd, klap for øjet osv. Og selvfølgelig en skattekiste!!

Mad og drikke
Sørøvere spiser landgangsbrød, fiskefilleter eller fiskefrikadeller og så foretrækker de at drikke saft fra tønde. Som mellemmåltid napper de gerne en beskøjter (f.eks. Mariekiks)

Påklædning
Hvis man skal bede børnene om at være lidt udklædt hjemmefra, kan de komme i stribede t-shirts og evt. veste.