Kokkeskole


Overblik
Børnene kommer på kokkeskole og laver selv både deres kokkehuer og deres favorit-retter.

Fremgangsmåde
Invitationen til kokkefesten kan indeholde nogle farvestrålende opskrifter på de små retter, der skal laves til fødselsdagsfesten. En kokkefest kræver et stort køkken, så har man ikke det, kan man evt. låne et skolekøkken.

Festen kan starte med, at børnene besøger et pizzeria eller en anden restaurant og ser, hvordan maden bliver lavet. Derefter tager de hjem og starter festen med at lave deres egen kokkehue.

Når stjernekokkene er klar, skal de i gang med den store kogekunst. Afhængig af børnenes alder kan de lave mere eller mindre avanceret mad. Man kan også invitere en kok, evt. ham man besøger, som kan undervise og hjælpe børnene med madlavningen.

Børnene kan f.eks. lave pølser i svøb evt. over bål, pizza, hot-dog, burger, pastaretter, boller, M & M lagkage, kagemand/-kone eller isterninger med sjovt fyld.

Man kan også lave nogle konkurrencer for børnene: Blindsmagning af cola, økologisk/ ikke økologiske råvarer, forskellige krydderier eller en almindelig Kims leg.

Når maden er færdig, skal der dækkes et smukt bord og børnene kan præsentere og nyde deres hjemmelavede mad.

Lege

- Smag og føl med bind for øjnene 
Med bind for øjnene kan det være svært at mærke, hvad man får i hånden, under foden eller i munden! Man får 2 deltagere ud på gulvet, evt. fra 2 konkurrerende hold. De får bind for øjnene. Man kan konkurrere i 3 forskellige discipliner eller bare vælge en af disciplinerne alt efter hvilke deltagere man har.
1. Først føler man med hænderne. Arrangøren giver deltagerne en ting i hånden (den samme ting), og den deltager der hurtigst fortæller, hvad det er, får 1 point. Sådan fortsætter man med forskellige ting. Tingene der skal gættes kan variere i sværhedsgrad afhængig af, om det er voksne eller børn der skal gætte. Tingene kunne være: en stifteblyant, et fyrfadslys, en lille tube tandpasta, en sut, et par nylonstrømpebukser. 
2. Dernæst skal man mærke ting med fødderne. De 2 deltagere skal sidde med bare tæer ned i en balje med vand. Arrangøren lægger nu forskellige ting ned i baljerne, og deltagerne skal fortælle, hvad der er under deres fødder. Man kan ligge forskellige ting i de 2 baljer, og så gælder det om at nævne flest rigtige ting fra egen balje. 
3. Til sidst skal man smage smagsprøver. Deltagerne får de samme smagsprøver men i forskellig rækkefølge. Man får 1 point pr. rigtigt svar. Den deltager der gætter flest rigtige har vundet. Smagsprøverne kan være flormelis, grape, paprika, Piratos osv.
Husk: Tørklæder til at binde for øjnene, nogle baljer til vand og de forskellige ting der skal føles og smages på.

- Kast med æg 
Hvor hårdt tør du kaste et æg mod din bedste ven, når du ved, at han kaster et retur til dig, som du skal gribe ?
Man skal min. være 2 deltagere, men det er sjovest hvis man er 2 hold. Det gælder simpelthen om at kaste og gribe æg. Det hold der griber flest hele æg har vundet. 
Hvordan man præcist strukturer det er mindre vigtigt, men det er sjovest, at alle på begge hold både prøver at kaste og gribe et æg.
Husk en masse æg. Tip: Gør det udendørs eller vær forberedt på lidt rengøring...

- Saml pastaskruer op med tæerne! 
En lille idé til en aktivitet til børnefødselsdagen: Saml pastaskruer op med tæerne i en skål. F.eks. 3 pastaskruer pr. deltager og det gælder om at være hurtigst.
Husk pastaskruer og skåle.

- Øko bowling 
I denne miljøbevidste/sunde udgave af bowling kastes der med hvidkålshoveder efter mælkekartoner. 
I øko-bowling opstiller man kegler i form af mælkekartoner på en plade på en græsplæne. Nu gælder det så om at vælte så mange kegler som muligt. Men kuglen som der skal kastes med er erstattet af hvidkålshoveder! Der tælles point efter hvor mange kegler holdet/personen rammer. 
Man kan enten dyste mod hinanden i hold eller som enkeltpersoner. 
Alt efter hvor store eller små børnene er, kan man jo vælge større eller mindre fugter/grøntsager som kugler. 
Husk: Hvidkålshoveder, mælkekartoner, plade, pointtavle.

- Flødeboller med kniv og gaffel 
Legen hvor du kan teste, hvor nemt det er at spise flødeboller med luffer på. 
Der er to hold, som sidder på hver sin side af bordet med en flødebolle foran sig. Den første deltager på hvert hold begynder at spise sin flødebolle med kniv og gaffel og luffer på! Når han er færdig, giver han lufferne videre til den næste i rækken, som spiser sin flødebolle osv.
Det hold der først er færdige med alle flødebollerne er vindere. 
Husk to par luffer (kun med tommeltot - ikke fingervanter!) flødeboller, knive og gafler.

- Spis dine havregryn når lyset er tændt 
Legen hvor der vil flyve en del havregryn og stearin igennem lokalet. Sjov at se på og endnu sjovere at være med til.
Der anbringes 2 personer på hver sin side af et lille bord. De sidder på en stol med en tallerken fuld af havregryn foran sig. Ved siden af hver tallerken står et stearinlys i en stage.
Legen går ud på at spise sine havregryn hurtigst muligt, men man må kun spise, når ens stearinlys er tændt. Dvs. det gælder om at puste modstanderens lys ud, imens man skal sørge for at holde sit eget lys tændt. Samtidig skal man spise en masse tørre havregryn. Den deltager der først får spist sine havregryn har vundet.

- Billedlotteri med billeder af madvarer 
En lille sød idé, som kan være god til børnefødselsdagen. Spil billedlotteri med fødselsdagsbarnets yndlingsmad. 
Tag fotografier af madvarer. Alle børnene til festen får forskellige plader med billederne - ligesom i almindelig billedlotteri. Der kan være små præmier til en række eller to rækker og en lidt større til pladen fuld.

- Frugtsalat 
Pærer, æbler og bananer i en skøn frugtsalat. En masse frugter bytter plads. 
Deltagerne bliver delt op i hold. Der skal være mindst tre hold. Det ene hold er pærer, det andet bananer, det tredje æbler osv. Der placeres stole i en rundkreds. Der skal være nok til at alle på nær én kan sidde ned. Den person der er den, skal stå i midten, og skal forsøge at komme til at sidde ned. 
Når han for eksempel siger: "Pærer" skal alle pærerne bytte plads, og han skal forsøge at komme til at sidde på en af de tomme stole. Den der så ikke har nogen plads, skal være den. 
Hvis man siger: "Frugtsalat", skal alle bytte plads.

Mad og drikke
Det må være fødselsdagsbarnet, der bestemmer hvilken mad der skal laves.

Påklædning
Alle børnene skal have et stort kokkeforklæde med til festen, og kokkehuerne laver de selv.