Cowboyfest


Overblik
Stuen skal omdannes til en western saloon, der skal spilles countrymusik og de små cowboy piger og drenge skal i nogle timer prøve livet i det vilde western. Der skal vaskes guld i badekarret, skydes med vandpistoler og kastes med lassoer.

Fremgangsmåde
Invitationerne til cowboyfesten kan laves som små "wanted" plakater. Kan man skaffe et billede af alle børnene, vil det være super sejt, at hvert barn modtager en invitation med et billede af dem selv som "wanted" på forsiden. En mere simpel idé kunne være at skrive invitationen på en hestesko lavet af karton.

 Der dækkes op med kanvas eller hør-duge på bordene. Har man tilfældigvis nogle tin kopper og tallerkener må en cowboy fest være anledningen til at finde det frem. Har man ikke det, må man nøjes med pap. Vil man lave bordkort kunne de laves som små hestesko. Har man noget reb kunne det hænge på nogle af stolene.

Stuen pyntes op og der laves en rigtig saloon bar. Alle drikkevarer skal naturligvis hentes, eller evt. købes i baren for guldpenge. Et sæt svingdøre ville lige give det sidste pift til den rette stemning.

Når børnene kommer, starter de med at spise og derefter skal de lege cowboyer. Man kan bruge eftermiddagen på at besøge et sted, hvor de kan prøve at ride. Man kan også lave nogle aktiviteter selv. Vi kan prøve at vaske guld i badekarret, skyde til måls med vandpistoler eller kaste ringe efter kohorn.

Lege

- Duellen 
Show down. En drabelig duel på hurtighed med vandpistoler og tøj.
To personer skal stå overfor hinanden med hver sin vandpistol. Ved deres fødder skal ligger en skjorte og et par bukser - eventuelt med seler. Deltagerne må ikke flytte sig fra deres plads. 
Det gælder så om hurtigst muligt at iklæde sig tøjet. Den der hurtigst er påklædt, må begynde at skyde. Og bliver man ramt... ja så har man tabt. 
Husk to sæt identisk tøj. Det skal være så stort, at alle kan passe det.

- Omvendt sækkeløb 
Benene bliver bundet sammen, og man får en sæk over hovedet. Så løber man bare lige ned til keglen og retur igen.. Man laver 2 hold og 2 baner på ca. 10 meter med en kegle i hver ende. 
De 2 første deltagere starter samtidig. På holdkammeraternes tilråb og egen intuition løber de ned til hver deres kegle, rundt om den og retur til egen række. De skal rundt om keglen ellers må de løbe en tur mere. Det hold der bliver først færdig har vundet.
Husk: 4 kegler, Gaffa-tape, og sække til at tage over hovederne. Og husk også at kommunikere højt og tydeligt.

- Ringridning med vandballoner 
Skaf en hest eller en cykel, nogle ringe eller vandballoner og et spyd.
Man laver en bane, der skal rides eller cykles igennem. Man hænger nogle ringe eller vandballoner op i en højde der kan nås fra en cykel eller hest. Det handler nu om at rive flest ringe ned eller at smadre flest balloner. Husk at afprøve banen inden brug er en god ide. Derudover er ridepisk og ridehjelm bestemt også en god ide.

- Galgenleg 
Hjælp dog den stakkels mand i galgen ved at gætte ordet inden han bliver hængt. 
Galgenleg er en ordgætteleg, hvor en voksen styrer legen. Den voksne tegner en galge på et stykke papir (eller tavle), og skal så tegne et antal prikker, som svarer til det antal bogstaver der er i det ord han tænker på. Børnene skal nu på skift gætte på et bogstav, som indgår i ordet. Hvis der gættes rigtigt, skrives bogstavet på den rigtige plads. Hvis der gættes forkert tegner man et hoved i galgen. Næste gang der gættes forkert tegner man en krop, derefter den ene arm, den anden arm, den ene fod og til sidst den anden fod. 
Det gælder for børnene om at gætte ordet og undgå at manden på papiret bliver hængt. Det barn som gætter ordet først må bestemme det nye ord. Husk en tavle eller papir og naturligvis skriveredskaber som passer til!

- Ram koens hale
Koen har mistet sin hale. Den skal sættes rigtigt på igen. Hvem er den bedste cowboy ... bedst til at sætte halen tilbage på koen (eller tyren). 
Man har en tegning af en ko på et stort stykke pap/papir. Markér med en sort plet, hvor koens halen skal sidde. Nu får det første barn i rækken bind for øjnene og en tegnestift med et stykke snor, som er koens hale. Børnene skal nu på skift forsøge at sætte halen på koen det rigtige sted. Den der kommer tættest på, har vundet.
Husk tegning af en ko, tegnestift med et stykke snor og bind til øjnene.

- Bueskydning med mennesker 
Find din indre Robin Hood frem og erstat buen og pilen med levende mennesker, så er du klar til denne leg.
Tape en stor tusch fast på enden af et kosteskaft. Lav en målskive på et stativ. Sæt gæsterne sammen i hold på 2 personer. Den ene skal have et bind for øjnene og gå med kosteskaftet. Den anden skal dirigere.
Legen starter ca. 10 meter fra målskiven. Personen uden bind for øjnene skal dirigere den anden til målskiven. Det bliver først rigtig sjovt, når de andre råber forvirrende retningsbestemmelser. 
Det hold med flest point på målskiven har vundet. Husk: Kosteskafte, tuscher, målskiver.

Mad og drikke
Rigtige cowboyer spiser burger og hot-dogs og drikker cola. De kan evt. selv få lov at lave dem i baren.

Påklædning
De skal naturligvis udklædes. Drengen kan muntre sig med cowboyhatte, pistolbælter, frynser på bukserne, cowboyskjorter, veste, cowboystøvler med spore og et lille svedigt tørklæde i halsen. Pigerne kan bruge noget af det samme, men kombinere det med en kjole eller nederdel.

Husk
Alle kan synge "Jeg har min hest jeg har min lasso" som velkomstsang.